Truskawki - wartości odżywcze

Sezon na truskawki – kto tego nie uwielbia? Świeże owoce o słodkim smaku, które smakują nie tylko solo, ale również w ciastach, galaretkach czy koktajlach. W tym przypadku nie tylko ich smak jest tak pożądany, ale możemy w nich znaleźć niesamowitą ilość właściwości prozdrowotnych. Warto to doceniać, zwłaszcza, że mamy nasze polskie truskawki, dostępne na każdym rogu. Większość tych prozdrowotnych właściwości związane jest z przeciwzapalnym działaniem antyoksydantów w nich zawartych, które obniżają ryzyko wielu chorób i regulują pracę całego organizmu. Są nawet badania, w których spożywanie truskawek powiązane jest ze zdrowiem oczu, układu neurologicznego i zapobieganiem niszczenia skóry. 

Co znajdziemy w porcji truskawek (100g)?

- tylko 32 kcal!

- 0,3 grama tłuszczu

- 7 gramów cukru

- 0,7 grama białka

- 2 gramy błonnika

- 59 mg witaminy C 

- 24 mcg folianów

- witaminy z grupy B

- 16 mg wapnia

- 153 mg potasu 

- 12 mg fitosteroli 

Przy tak niskiej kaloryczności to naprawdę bogate źródło tych składników, bo pewnie nigdy nie kończy się na 100 gramach. 

Uszeregujmy zatem zdrowotne działanie truskawek. 

1. Truskawki są bardzo bogate w antyoksydanty.

Jak widać w badaniach, truskawki są jednym z bogatszych źródeł antyoksydantów (między innymi flawolone czy kwercetyna). Truskawki zawierają również sporą ilość witaminy C, która również jest antyoksydantem. Dzięki temu redukują stres oksydacyjny, który prowadzi do stanów zapalnych i chorób przewlekłych. To wpływa również na procesy starzenia się (oczywiście je spowalniając) oraz na powstawanie chorób, jak nowotwór, chorób serca, cukrzycy czy schorzeń neurologicznych. 

2. Regulują poziomy cholesterolu i wspierają pracę sera. 

Dzięki zawartym antyoksydantom, wpływa na poziomy cholesterolu, obniżając zbyt wysoki LDL, jak również poprawia elastyczność tętnic, tym samym zapewniając regulację ciśnienia. 

 

 

3. Chronią skórę przed starzeniem.

Obecnie wszystko wpływa dość negatywnie na naszą skórę – słaba dieta, kosmetyki, zanieczyszczone powietrze, słońce – to wszystko sprawia, że wizualnie nasza skóra starzeje się. Dzięki wartościom odżywczym zawartym w truskawkach, możemy nieco spowolnić proces starzenia się skóry: zawierają antyoksydanty, spowalniające procesy niszczące skórę oraz dużą ilość witaminy C, wspierającą syntezę kolagenu i wzmacniającą naczynka, jak również chroniącą przed promieniowaniem UVA i UVB. 

4. Truskawki wpływają pozytywnie na pracę mózgu i spowalniają neurodegenerację. 

Kolejnym plusem truskawek jest ich działanie spowalniające starzenie się mózgu. Dzieje się tak dzięki bogactwu flawonoidów w nich zawartych, zwłaszcza antocyjanów, które mają silne działania w kierunku poprawy funkcji poznawczych. Z tego powodu truskawki polecane są osobom narażonym na problemy z pamięcią, chorobę Alzheimera czy demencję. Truskawki zawierają dużą dawkę manganu, który wspiera układ nerwowy organizmu oraz pracę mózgu, co również będzie zapobiegać powstaniu choroby Parkinsona czy epilepsji. Dodatkowo, mangan jest również potrzebny przy prawidłowej mineralizacji kości czy formowaniu się tkanki łącznej oraz do produkcji hormonów płciowych. 

Jak widać truskawki łączą w sobie wiele prozdrowotnych właściwości. Czy można je zatem jeść bez umiaru? Nie napiszę wam „tak” lub „nie”, ale dam wskazówkę – co za dużo, to nie zdrowo i we wszystkim warto zachować umiar, bo nawet od najzdrowszych rzeczy można się pochorować. 

Autorka:

Sylwia Lelonek

Sylwia Lelonek, właścicielka bloga livethenature.com. Zawodowo i hobbystycznie zajmuje się dietetyką kliniczną i wszelkimi aspektami związanymi ze zdrowym stylem życia. Na co dzień studiuje Żywienie Człowieka i Dietetykę, a weekendy wypełnione ma szkoleniami i kursami. Wolny czas spędza zawsze aktywnie. Entuzjastka alternatywnych rozwiązań żywieniowych, na temat których czerpie wiedzę z książek oraz najnowszych wyników badań.