Tarta kakowo-kokosowa

Spód:

250g płatków owsianych

70g masło orzechowe ( najlepiej migdałowe )

60g oleju kokosowego nierafinowanego

2 łyżki erytrytolu

2 łyżeczki wiórków kokosowych

 

Krem kakaowo-kokosowy:

puszka mleka kokosowego (400ml)

4 łyżki erytrytolu

4 łyżki kakao

1 łyżka oleju kokosowego (ok.30g)

2 łyżeczki żelatyny

 

Wykonanie - spód:

Olej kokosowy rozpuszczamy, wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, wyklejamy formę do tarty i wkładamy do lodówki aby masa lekko zastygła. 

 

Masa: 

Mleko kokosowe wlewamy do garnka i podgrzewamy, dodajemy erytrytol, kakao i olej kokosowy. Mieszamy do powstania gładkiej masy. Żelatynę rozpuczamy w ok. 40ml gorącej wody. Dodajemy do masy  cały czas mieszając. Przestudzoną masę wlewamy do formy i zostawiamy w lodówce, najlepiej na całą noc. 

Smacznego!