Szybki i prosty obiad 

Czyli przepis na ten moment, kiedy naprawdę nie masz ochoty na wystawne gotowanie. Ten moment dopada chyba każdego z nas – słabo przespana noc, gorsza pogoda czy kłótnia z kimś bliskim często powodują zły humor, przez który nie mamy ochoty robić nic, jak tylko zamówić pizzę i włączyć jakiś film. Na takie momenty warto być przygotowanym. 

Korzystając z sezonu, warto wybrać się do okolicznego warzywniaka i zaopatrzyć się w dużo warzyw (w ten dzień, kiedy mamy akurat na to ochotę). Kup wszystkie, które lubisz plus te, które wydadzą Ci się odpowiednie. 

Składniki:
- wszystkie warzywa, jakie dostaniesz w ilości jaką uznasz za słuszne

Przygotowanie:
Umyj warzywa i obierz te, które się obiera. Pokrój wszystkie na odpowiadające im formy (brokuły, kalafior w różyczki, marchewkę w kostkę lub plastry, paprykę na kawałki itp.). Przygotuj duży garnek, miskę i sitko. Do garnka wlej wodę i zagotuj ją do momentu wrzenia, a do miski wlej bardzo zimną wodę i postaw obok. Tak przygotowane warzywa włóż na kilka sekund do wrzątku, a następnie do zimnej wody i od razu wyjmij. Tak zblanszowane warzywa spakuj w torebki i zamroź. Dzięki temu zachowasz ich wartości odżywcze i świeżość. 

Dzięki temu masz przygotowane „warzywa na patelnię” Jdo tego wystarczy dodać kawałek mięsa, ryż i masz gotowe danie. Wszystko jest do przygotowania w 20-30 minut na patelni lub na parze i jest idealne na dzień, kiedy nie masz czasu czy ochoty gotować. Smacznego!

Autorka:

Sylwia Lelonek, właścicielka bloga livethenature.com. Zawodowo i hobbystycznie zajmuje się dietetyką kliniczną i wszelkimi aspektami związanymi ze zdrowym stylem życia. Na co dzień studiuje Żywienie Człowieka i Dietetykę, a weekendy wypełnione ma szkoleniami i kursami. Wolny czas spędza zawsze aktywnie. Entuzjastka alternatywnych rozwiązań żywieniowych, na temat których czerpie wiedzę z książek oraz najnowszych wyników badań.