Lody malinowe

Na zewnątrz robi się coraz cieplej, więc pogoda zachęca nie tylko do spędzania czasu na świeżym powietrzu, ale i do ochładzających przekąsek – mówiąc wprost, mam na myśli lody. Lody każdy z nas zna i uwielbia, dlaczego więc nie zrobić ich samemu?

 

Składniki

- maliny 200 g 
- 1 mały banan 
- mleko migdałowe 100 g
- wiórki kokosowe 20 g

Przygotowanie:

Zamroź dobrze maliny (lub kup mrożone) i banana. Schłodź też mleko migdałowe. Wsyp wszystko do jednej miski i dokładnie zblenduj. Możesz ułożyć na wierzch maliny i wiórki kokosowe do dekoracji. To tyle, przepyszne lody domowe gotowe! 

 

Warto wybrać mleko migdałowe, ze względu na jego bogaty skład. Co istotne, mleko migdałowe zawiera bardzo małą ilość kilokalorii, dzięki czemu będzie lekkim dodatkiem nawet do diety redukcyjnej. Poza tym mleko migdałowe zawiera:

- witaminę E, znaną jako silny antyoksydant. Witamina E chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i spowalnia procesy starzenia. Skutecznie przeciwdziała zakrzepom, co może być dobrą informacją dla osób z chorobami układu krążenia. Witamina E wpływa też na wydolność mięśni, co będzie istotne dla osób trenujących.

- wapń, który odpowiada za mocne kości, w tym też zęby. Odpowiada również za prawidłową krzepliwość krwi i sprawne mięśnie. Przy jego niedoborze obserwuje się nie tylko częstsze złamania, ale również stany lękowe, zaburzenia snu lub nawet krwotoki z nosa. Warto dbać zatem o jego poziom w diecie. 

- magnez, odpowiadający za wiele procesów w naszym organizmie, przez co wspiera zdrowe serce, pracę mięśni czy mózgu. Magnez wpływa również na zdolności poznawcze czy produkcję enzymów trawiennych, dlatego jest tak istotny. 

Autorka: 

Sylwia Lelonek, właścicielka bloga livethenature.com. Zawodowo i hobbystycznie zajmuje się dietetyką kliniczną i wszelkimi aspektami związanymi ze zdrowym stylem życia. Na co dzień studiuje Żywienie Człowieka i Dietetykę, a weekendy wypełnione ma szkoleniami i kursami. Wolny czas spędza zawsze aktywnie. Entuzjastka alternatywnych rozwiązań żywieniowych, na temat których czerpie wiedzę z książek oraz najnowszych wyników badań.