Krem czekoladowy

Tytuł przepisu zachęca, a wykonanie jest naprawdę proste i przyjemne. Bo któż nie ma ochoty na superzdrowy krem czekoladowy, który idealnie wpisze się w codzienną dietę? 

Czy nie marzyłeś o kremie czekoladowym, który zawierałby dużo potasu, witaminę E, czyli silny antyoksydant, wapń, magnez, żelazo i błonnik? Taki właśnie jest ten krem czekoladowy. Dzięki niemu możesz zapewnić sobie sporą dawkę witamin i minerałów, których potrzebujemy na co dzień. Do tego jego przyjemny, czekoladowy smak zachwyci Twoje kubki smakowe 

Składniki:

- duży banan

- 1 sztuka małego awokado 

- 2 łyżki ksylitolu 

- 3 łyżki kakao 

 

Przygotowanie:

Wersja 1:

Obierz banana, awokado i pokrój je na mniejsze cząstki. Wrzuć wszystkie składniki do miski i dokładnie zblenduj, aż powstanie gładki krem. 

Wersja 2:

Ponów te same czynności, dodając 2 łyżki masła orzechowego. Krem będzie bardziej orzechowo-czekoladowy, przypominający znany nam wszystkim krem.

Wersja 3:

Jeśli chcesz wersję z większą zawartością białka, dodaj do składników miarkę białka czekoladowego. 

Smacznego :) 

Autorka:

Sylwia Lelonek, właścicielka bloga livethenature.com. Zawodowo i hobbystycznie zajmuje się dietetyką kliniczną i wszelkimi aspektami związanymi ze zdrowym stylem życia. Na co dzień studiuje Żywienie Człowieka i Dietetykę, a weekendy wypełnione ma szkoleniami i kursami. Wolny czas spędza zawsze aktywnie. Entuzjastka alternatywnych rozwiązań żywieniowych, na temat których czerpie wiedzę z książek oraz najnowszych wyników badań.