Jaką rolę w naszej diecie odgrywa białko?

Dieta białkowa to koncepcja, która została wyodrębniona z różnego rodzaju innych diet odchudzających. Jej założenia dotyczą właśnie pierwszego etapu odchudzania, czyli redukcji masy ciała. W niektórych przypadkach jednak, niewłaściwe proporcje przyjmowanych posiłków, które są na przykład zbyt bogate w białko, mogą powodować niepotrzebne i szkodliwe obciążenie organizmu. Równie niekorzystnym zjawiskiem jest niedobór protein.

Jest to o tyle ważne, iż białko musi „towarzyszyć” człowiekowi w chwilach, w których nasz organizm jest narażony na większy wysiłek. Mówimy tutaj o takich naturalnych procesach jak okres ciąży bądź dorastania.

Niewiele osób, które starają się zwiększyć ilość białka w swojej diecie bez konsultacji z ekspertem wie, że jeśli wprowadzamy proteiny wyłącznie pochodzenia zwierzęcego wówczas obciążamy nasze organy wewnętrzne, a zwłaszcza nerki i wątrobę. Jest to tym bardziej niebezpieczne kiedy prowadzi się raczej osiadły tryb życia, ponieważ organizm nie ma szansy w żaden sposób pozbyć się nadmiaru białka. Można by w tej chwili powiedzieć, ze przecież bez białka nasz organizm również nie funkcjonuje poprawnie, ponieważ tenże odżywia nasze paznokcie, włosy oraz skórę zapobiegając również jej zwiotczeniu. Ponadto jest nieocenionym źródłem energii i witalności wspomagając także układ odpornościowy. W przypadku białka roślinnego mówimy również o zapobieganiu zaparciom.

Powyższe czynniki to dobroczynne aspekty spożywania białka i rzeczywiście jest to bardzo cenny element naszych posiłków. Jednak spełnia on swoją rolę wyłącznie wtedy, gdy jego ilość dostarczana do organizmu jest odpowiednio zbilansowana. Dlatego właśnie dobór białka musi odpowiadać prowadzonemu stylowi życia i już posiadanej wadze. Oczywiście nie bez znaczenia pozostają tutaj również preferencje smakowe.

Białka zwierzęcego szukajmy w mięsach czerwonych (wieprzowina, wołowina oraz jagnięcina), ale również  w tych białych (mięso drobiowe). Ponadto doskonałym źródłem białka są chude ryby jak mintaj bądź tłuste jak łosoś, tuńczyk, śledź czy makrela). Jednocześnie warto zwrócić uwagę na jeszcze jedne dary morza, które zaopatrują nasz organizm w białko, a mianowicie krewetki i inne owoce morza. Oczywiście nie można wykluczać z tego grona produktów jajecznych, mleka i jego przetworów.

Bardzo rozsądnym rozwiązaniem jest równomierne rozłożenie powyższych produktów w tygodniu i sporządzanie planu żywieniowego (najlepiej w porozumieniu ze specjalistą). Najczęściej zaleca się spożywanie mniejszej ilości zwierzęcego białka, za to przykładanie dużej wagi do wartości mięs. Jednocześnie korzystnym rozwiązaniem jest włączenie do diety białka pochodzenia roślinnego, których trawienie nie jest tak uciążliwe dla organizmu. Tutaj jakość odgrywa równie ważną rolę. Tego elementu szukajmy w orzechach, owocach (np. awokado), zbożach czy grzybach jadalnych i roślinach strączkowych.