Ciasteczka z czekoladą

Takie ciasteczkowe przyjemności, niekoniecznie fit, za to zdrowe, to świetna propozycja na aktywny, słoneczny dzień. Wyglądają jak sklepowe Pieguski, smakują równie dobrze, za to nie zawierają różnych dodatków do żywności, cukru czy utwardzanych olejów. Kiedy nachodzi nas chęć na coś słodkiego, warto mieć pod ręką właśnie taki przepis i przezwyciężyć swoje lenistwo. Pamiętaj, że własnoręcznie robione ciastka smakują lepiej, a do tego, możesz je zjeść na ciepło, z rozpływającą się czekoladą. 

 

Składniki:

- 100 g masła
- 140 g mąki ryżowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- erytrytol (wg uznania)
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- czekolada (pamiętaj by wybrać taką bez cukru!) 

Przygotowanie:

Wymieszaj erytrytol z masłem. Dodaj jajko, wymieszaj dokładnie. Dodaj drugie jajko, aromat i znowu wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj (możesz ręką). Czekoladę pokrój na małą kostkę i dodaj do masy. Możesz odłożyć ją do lodówki na godzinę. Później, mokrymi rękami uformuj kuleczki i rozpłaszcz je, układając na papierze do pieczenia (zachowaj duże odległości). Piecz około 20 minut w 180 stopniach. 

 

Jak widzisz, przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu, a czekanie na ciepłe ciasteczka to dosłownie chwila. Warto przetestować ten przepis i postawić na zdrowe słodycze. Pamiętaj, by kupić czekoladę jak najlepszej jakości, żeby uniknąć niepotrzebnych składników, jak oleje utwardzone, mleko w proszku czy cukier. 

Smacznego!

 

Autorka:

Sylwia Lelonek, właścicielka bloga livethenature.com. Zawodowo i hobbystycznie zajmuje się dietetyką kliniczną i wszelkimi aspektami związanymi ze zdrowym stylem życia. Na co dzień studiuje Żywienie Człowieka i Dietetykę, a weekendy wypełnione ma szkoleniami i kursami. Wolny czas spędza zawsze aktywnie. Entuzjastka alternatywnych rozwiązań żywieniowych, na temat których czerpie wiedzę z książek oraz najnowszych wyników badań.