Chlebek bananowo- orzechowy

Potrzebujemy:

4 banany (jak najbardziej dojrzałe)

1 jajko

80g rozpuszczonego oleju kokosowego nierafinowanego

erytrytol - ok. 80g (zależne od tego jak słodkie są banany)

180g mąki jaglanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej

1 duuuuża łyżka masła orzechowego

garść ulubionych orzechów do posypania chlebka - ja użyłam orzechów włoskich)

foremka do wypieku chleba

 

Wykonanie:

Banany rozgniatamy widelcem na jednolitą masę, dodajemy rozpuszczony i przestudzony olej kokosowy, erytrytol, masło orzechowe oraz roztrzepane jajko.

W osobnym naczyniu łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia. Foremkę smarujemy olejem kokosowym i posypujemy mąką jaglaną.

Łączymy obie masy i wlewamy do foremki. Posypujemy posiekanymi orzechami. Wkładamy do piekarnika na godzinkę w temperaturze 170 stopni.

Polecam w połączeniu z powidłami porzeczkowymi lub śliwkowymi.

Smacznego!