Bezy

Małe bezy to świetna i słodka propozycja na jeden lekki posiłek lub nawet na ciekawy poczęstunek. Takie bezy możesz przełożyć jakimś kremem, dżemem lub masłem orzechowym. Jak w takim razie zrobić lekkie i przepyszne bezy, idealne na każdą okazję?

Składniki:

- 2-4 białka 

- 4 łyżki ksylitolu 

- szczypta soli 

Przygotowanie:

Białka ubij na sztywną pianę – szczypta soli przyspieszy ten proces. Kiedy będą już prawie gotowe dodaj powoli ksylitol, żeby piana nie opadła. Bezy możesz układać na papierze do pieczenia według upodobań. Jeśli masz rękaw kucharski, możesz go wykorzystać. Możesz również skorzystać po prostu z woreczka i obciąć jeden róg lub nałożyć małe bezy łyżką. 

Piecz w temperaturze 110ᵒC przez około 1,5 godziny. Bezy powinny się dobrze wysuszyć. 

Jeśli chcesz, możesz je posmarować powidłami, masłem orzechowym lub jakimś kremem czekoladowym, na który przepis znajdziesz na tej stronie. 

Smacznego!

Autorka:

Sylwia Lelonek, właścicielka bloga livethenature.com. Zawodowo i hobbystycznie zajmuje się dietetyką kliniczną i wszelkimi aspektami związanymi ze zdrowym stylem życia. Na co dzień studiuje Żywienie Człowieka i Dietetykę, a weekendy wypełnione ma szkoleniami i kursami. Wolny czas spędza zawsze aktywnie. Entuzjastka alternatywnych rozwiązań żywieniowych, na temat których czerpie wiedzę z książek oraz najnowszych wyników badań.