Batat na słodko

Pomysł na kolację na słodko lub ciekawy deser dla każdego. Składniki przewidziane są na porcję widoczną na zdjęciu. 

 

Składniki:

- batat 200 g
- masło orzechowe 50 g 
- maliny (garść)
- wiórki kokosowe 10 g 
- kakao 15 g
- olej kokosowy 10 g 

Przygotowanie:

Upiecz batata do miękkości. Po upieczeniu wystudź go, żeby pozostałe składniki się nie rozpłynęły. Posmaruj go masłem orzechowym, posyp malinami i wiórkami kokosowymi. Na wierzch przygotuj kakao jako polewę. 

Rozpuść olej kokosowy i wymieszaj go z kakao. Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę ksylitolu. Polej tym przygotowanego batata. Możesz zostawić go na chwilę do zastygnięcia polewy lub zjeść od razu. Smacznego!

 

To kolejny prosty przepis na coś słodkiego, który można wykorzystać nie tylko przy większej okazji, ale i jako zwykły posiłek. Możesz to wykorzystać w momencie, gdy masz ochotę na coś słodkiego, a jesteś na diecie. Dzięki temu, że znasz konkretne składniki, jesteś w stanie dopasować to do codziennego jadłospisu. Taki posiłek to ok. 650 kcal, nie jest to więc tyle, co standardowy cheat, a jest to odpowiednio sycące i pożywne. 

Autorka:

Sylwia Lelonek, właścicielka bloga livethenature.com. Zawodowo i hobbystycznie zajmuje się dietetyką kliniczną i wszelkimi aspektami związanymi ze zdrowym stylem życia. Na co dzień studiuje Żywienie Człowieka i Dietetykę, a weekendy wypełnione ma szkoleniami i kursami. Wolny czas spędza zawsze aktywnie. Entuzjastka alternatywnych rozwiązań żywieniowych, na temat których czerpie wiedzę z książek oraz najnowszych wyników badań.